Nasi Ayam Ala Thai yang sangat sedap
Nasi Ayam Ala Thai yang sangat sedap
Bahan Nasi
3 pot beras Jasmine / Beras Wangi Thai, cuci dan toskan.
4 1/2 cawan air rebusan ayam.
2 inci halia, ketuk
4 biji bawang putih bakar, ketuk
2 helai daun pandan
1 sudu kecil minyak bijan
4 sudu besar marjerin
1 sudu besar garam.
Panaskan majerin, tumis halia, bawang putih dan daun pandan hingga wangi. Masukkan beras dan kacau hingga rata. Pindahkan ke periuk nasi, masukkan air rebusan ayam dan garam.
Kacau rata dan tunggu sehingga masak.
Bahan Ayam
4 ketulan ayam (thigh dan drumtick) dengan kulit, cuci bersih.
2 liter air
1 sudu besar serbuk pati ayam KNORR
1 inci halia, ketuk
2 ulas bawang putih bakar, ketuk (bersama kulitnya)
2 tangkai akar ketumbar
1 sudu besar garam
Bekas berisi air ais
Cara-cara :
Masukkan ayam ke dalam periuk bersama semua bahan.
Masak dengan api sederhana hingga mendidih.
Toskan ayam dan masukkan ke dalam bekas berisi air sejuk (air ais), supaya isi ayam segar dan tidak terlebih masak. Kemudian toskan.
Simpan air rebusan untuk memasak nasi dan sup.
Sos cili
6 biji cili merah
10 biji cili padi
3 ulas bawang putih
2 hiris halia
1/3 cawan air rebusan ayam
1 biji jus limau nipis.
Garam dan gula secukupnya
Kisar semua bahan dan masak hingga mendidih. Perasakan dengan jus limau, garam dan gula secukupnya.
Sos kicap
5 cili api
2 ulas bawang putih
2 hiris halia
1/2 cawan air rebusan ayam
1/2 sudu teh garam
1 sudu kecil gula
1/2 cawan kicap manis
1/4 cawan kicap pekat hitam
1 sudu kecil tepung jagung, bancuh sedikit air
Kisar cili, bawang putih dan halia dengan air rebusan ayam.
Didihkan bahan kisar, campur kicap manis, kicap pekat, gula dan garam.
Akhir sekali masukkan bancuhan tepung jagung. Kacau rata.
Sup Ayam
Baki air rebusan ayam
1/2 batang carrot
Daun sup dan daun bawang
Panaskan air rebusan ayam dan carrot.
Masukkan kedalam mangkuk, tabur daun sup dan daun bawang.
Hidangan
Daun Salad
Timun
Tomato
2 inci halia, ketuk
4 biji bawang putih bakar, ketuk
2 helai daun pandan
1 sudu kecil minyak bijan
4 sudu besar marjerin
1 sudu besar garam.
Panaskan majerin, tumis halia, bawang putih dan daun pandan hingga wangi. Masukkan beras dan kacau hingga rata. Pindahkan ke periuk nasi, masukkan air rebusan ayam dan garam.
Kacau rata dan tunggu sehingga masak.
Bahan Ayam
4 ketulan ayam (thigh dan drumtick) dengan kulit, cuci bersih.
2 liter air
1 sudu besar serbuk pati ayam KNORR
1 inci halia, ketuk
2 ulas bawang putih bakar, ketuk (bersama kulitnya)
2 tangkai akar ketumbar
1 sudu besar garam
Bekas berisi air ais
Cara-cara :
Masukkan ayam ke dalam periuk bersama semua bahan.
Masak dengan api sederhana hingga mendidih.
Toskan ayam dan masukkan ke dalam bekas berisi air sejuk (air ais), supaya isi ayam segar dan tidak terlebih masak. Kemudian toskan.
Simpan air rebusan untuk memasak nasi dan sup.
Sos cili
6 biji cili merah
10 biji cili padi
3 ulas bawang putih
2 hiris halia
1/3 cawan air rebusan ayam
1 biji jus limau nipis.
Garam dan gula secukupnya
Kisar semua bahan dan masak hingga mendidih. Perasakan dengan jus limau, garam dan gula secukupnya.
Sos kicap
5 cili api
2 ulas bawang putih
2 hiris halia
1/2 cawan air rebusan ayam
1/2 sudu teh garam
1 sudu kecil gula
1/2 cawan kicap manis
1/4 cawan kicap pekat hitam
1 sudu kecil tepung jagung, bancuh sedikit air
Kisar cili, bawang putih dan halia dengan air rebusan ayam.
Didihkan bahan kisar, campur kicap manis, kicap pekat, gula dan garam.
Akhir sekali masukkan bancuhan tepung jagung. Kacau rata.
Sup Ayam
Baki air rebusan ayam
1/2 batang carrot
Daun sup dan daun bawang
Panaskan air rebusan ayam dan carrot.
Masukkan kedalam mangkuk, tabur daun sup dan daun bawang.
Hidangan
Daun Salad
Timun
Tomato
Nasi Ayam Ala Thai yang sangat sedap
Komentar
Posting Komentar