Swissroll Cinta Hati


Swissroll Cinta Hati

Bahan Adunan Hati
85 gm mentega
125 gm gula kaster
1 biji telur grade A
1 sudu teh baking powder
1/4 sudu teh baking soda
1 sudu teh esen vanila
1/4 sudu teh garam
150 gm tepung gandum
150 ml susu segar
pewarna merah

Loyang 6' x 6' di alas dan di gris
Acuan bentuk hati @ love

Cara-cara : 
  1. Ayak tepung, baking powder, soda bikabonat dan garam.  Ketepikan.
  2. Pukul mentega dan gula hingga kembang dan putih.  Masukkan telur dan putar hingga bergaul rata.  (scrapkan tepi mangkuk pengadun supaya adunan bergaul rata) putar hingga sebati.
  3. Masukkan tepung yang diayak berselang seli dengan susu cair.  
  4. Pukul dengan kelajuan sederhana hingga rata dan berkrim.
  5. Masukkan pewarna merah.  Gaul rata.
  6. Tuang ke dalam loyang ratakan dan bakar selama 15-20 minit pada suhu 160C hingga masak.
  7. Sejukkan dahulu dan potong menggunakan cutter bentuk hati.  Ketepikan.

Adunan Swiss Roll

Bahan A
3 biji kuning telur
75gm gula kaster
50ml air
40ml minyak jagung / minyak masak
80gm tepung gandum - ayak
1 sudu teh esen vanilla

Bahan B
3 biji putih telur
2 sudu teh gula kaster
1/8 sudu teh cream of tartar

Bahan C
Pewarna merah
150ml whip topping cream (non-diary) Putar hingga pekat

Loyang 10 x 10" (di alas dan di gris), Buat lakaran bentuk hati di atas kertas minyak.

Cara-cara :
  1. Putar Adunan A, kuning telur dan gula hingga kembang di ikuti air, minyak, esen vanila dan tepung dengan kelajuan tinggi hingga putih dan gebu.  
  2. Dalam Mangkuk lain, putar bahan B hingga kembang dan bertanduk. 
  3. Kemudian kaup balikkan dengan adunan A hingga bergaul rata.
  4. Ketepikan 3 sudu besar adunan, gaul dengan pewarna merah.  Baki adunan biarkan warna asal.
  5. Masukkan ke dalam piping bag dan buat motif hati di atas lakaran kertas minyak dalam loyang.
  6. Bakar di dalam oven yang di panaskan dahulu pada suhu 170C selama 1 minit.  Angkat dan ketepikan.
  7. Tuang baki adunan ke atas motif hati,  ratakan dengan spatula. 
  8. Bakar pada suhu 170C di rak atas api atas bawah selama 10-15 minit.
  9. Keluarkan dari oven dan sejukkan di atas redai selama 10 minit.   
  10. Terbalikkan di atas sehelai kertas minyak yang lebih besar. 
  11. Keluarkan kertas alas bawahnya.  Lapik sehelai lagi kertas minyak di atas motif  hati kemudian terbalikkan ke atas.  
  12. Sapu rata krim putar dan atur beberapa potongan hati di atasnya secara menyerong, kemudian gulung dengan perlahan-lahan.  Bungkus dengan kemas.
  13. Simpan di dalam peti sejuk sebelum di potong.

Swissroll Cinta Hati

Komentar

Postingan populer dari blog ini

Ikan Goreng Butterfly / Deep Fried Butterfly Fish

Ondeh-Ondeh Pulut Hitam

Kek Blueberry