Puding Roti Pisang Berkrim / Creamy Banana Bread Pudding
Puding Roti Pisang Berkrim / Creamy Banana Bread Pudding
Bahan-bahan
8 keping roti
400 ml susu segar / susu sejat
50 gm gula pasir
2 sudu besar mentega cair
3 biji telor B
1/4 sudu teh garam
2 biji pisang emas - potong kecil
Loyang 8 in Loose Base, Alas dasar dengan baking paper dan oles keliling dengan mentega.
Loyang 10 in di isi air panas
Penyediaan :
Carik-carikkan roti, masukkan ke dalam mangkuk. Ketepikan.
Satukan susu, gula, telur dan garam ke dalam pengisar. Kisar sebati.
Tuang ke dalam mangkuk berisi roti bersama mentega cair dan hirisan pisang.
Gaul rata dan biarkan sehingga roti menyerap adunan susu.
Tuang ke dalam loyang, tekan dan ratakan adunan roti.
Bungkus dasar loyang dengan aluminium foil atau letakkan 4 acuan kecil sebagai tapak, letakkan loyang di atasnya supaya air tidak masuk ke dalam loyang.
Panaskan oven pada suhu 170C dan bakar api atas bawah selama 35 - 40 minit atau hingga masak.
Keluarkan dari oven, tekan permukaan roti biar mampat dan sejukkan dahulu.
Longgarkan keliling tepinya dengan spatula atau pisau supaya senang mengeluarkannya nanti dari loyang.
Sementara itu sediakan lapisan puding kastard.
Lapisan Atas Puding Kastard
7 gm agar-agar serbuk
500 ml air
120 gm gula
200 ml susu cair
3 sudu besar tepung kastard
1 sudu teh esen vanilla
secubit garam
Cara-cara :
Satukan air dan serbuk agar2 ke dalam periuk dan masak hingga serbuk agar2 larut.
Masukkan gula , susu cair dan tepung kastard yang dilarutkan dengan sedikit air, esen vanilla dan garam.
Masak hingga adunan mendidih dengan api sederhana. Sentiasa kacau supaya tidak berketul.
Tuang ke atas permukaan puding roti
Sejukkan selama 2-3 jam sebelum di keluarkan dari loyang.
Sos Kastard
400 ml susu cair / susu sejat
100 ml air
50 gm gula pasir
secubit garam
1 sudu teh esen vanila
3 sudu besar tepung kastard
pewarna kuning jika suka
Satukan semua bahan, whisk dan tapis ke dalam periuk.
Masak dengan api sederhana, sentiasa di kacau dengan whisk sehingga sos hampir pekat.
Tutup api dan tuang ke dalam bekas.
Tutup dengan plastik wrap supaya permukaanya tidak kering dan biarkan sejuk.
Puding bertambah enak di makan bersama sos.
Puding Roti Pisang Berkrim / Creamy Banana Bread Pudding
Komentar
Posting Komentar