Apple Crumble Cheesecake
Apple Crumble Cheesecake
Bahan Dasar ( Surface Ingredient )
Crumble Topping
- [message]
- Loyang 9" (Loose Base Tin)
Filling A
Filling B
Cara-cara
1. Panaskan oven pada suhu 160C.
2. Dasar : Gaul tepung dan gula, tambah mentega dan gaul hingga menjadi serbuk roti. Masukkan kuning telur, parutan kulit lemon dan kelapa kering. Tambahkan air sedikit demi sedikit sehingga sebati dan boleh di kepal dengan tangan. Tekan adunan ke dalam loyang. Cucuk dengan garpu dan bakar selama 15 minit. Ketepikan.
3. Filling A : Kupas kulit apple dan potong dadu, satukan dengan bahan filling yang lain dan masak dengan api sederhana di dalam kuali sehingga pekat. Ketepikan.
4. Filling B : Pukul cream cheese hingga licin dan berkrim. Masukkan gula, jus lemon dan tepung jagung di ikuti whipping cream dan telur, pukul hingga sebati dan licin.
5. Topping : Gaul tepung dan gula, masukkan mentega, dengan menggunakan hujung jari, gaul sehingga menjadi seperti serbuk roti. Tambahkan pecan dan gaul rata.
6. Tuang 1/2 adunan cheese ke dalam loyang. Tabur dengan apple filling dan kacang macadamia. Kemudian tuangkan baki adunan cheese hingga habis.
7. Tabur dengan crumble topping sehingga menutupi permukaan kek. Bakar menggunakan water bath selama 60 minit. Tutup oven dan biarkan kek di dalamnya selama 30 minit. Keluarkan dari oven, biarkan sejuk baru di masukkan ke dalam peti sejuk selama 4 jam atau lebih sebelum di potong.
8. Untuk memotong guna pisau yang di layur di atas api atau di rendam air panas, lap sebelum memotong kek.
Apple Crumble Cheesecake
Komentar
Posting Komentar