Puding Raja / Puding Istana
Puding Raja / Puding Istana
Bahan-bahan
2 sikat pisang lemak manis separuh masak
1 sudu besar minyak sapi (utk mengelak pisang melekat)
Minyak untuk menggoreng terendam
Kuah Puding
1 tin susu sejat Ideal
200ml air
3 biji kuning telur
150gm gula pasir
1 sudu teh esen vanila
1 sudu besar tepung kastard + 2 sudu besar air (larutkan)
sehelai daun pandan
Bahan Hiasan
100gm gajus di goreng
Buah prun di potong kecil
2 urat jala mas (diceraikan), ceri merah dan hijau
Resipi : Jala Mas klik DISINI
Cara-cara :
- Panaskan minyak masak, kemudian masukkan minyak sapi. Masukkan pisang dan goreng hingga kekuningan. Toskan di atas tissue dapur. Kemudian goreng gajus hingga keperangan dan toskan. Ketepikan.
Kuah Puding :
- Satukan semua bahan kecuali daun pandan dan kacau dengan whisk hingga gula larut. Tapiskan ke dalam periuk, masukkan daun pandan dan masak di atas api yang kecil sambil di kacau perlahan-lahan hingga agak pekat. Keluarkan daun pandan.
- Ambil pisang yang di toskan tadi dan susun berlapis di dalam bekas kaca, taburkan sedikit jala mas, gajus, ceri merah dan hijau.
- Kemudian tuangkan kuah kastard di atasnya dan taburkan lebihan jala mas, gajus, ceri merah dan hijau sebagai hiasan.
Puding Raja / Puding Istana
Komentar
Posting Komentar