Koleh Kacang Hijau


Koleh Kacang Hijau

Bahan A
300gm tepung kacang hijau
4 cawan air

Bahan B
400gm gula merah
50gm gula pasir
1/2 cawan air
1 helai daun pandan

Bahan C
3 cawan santan pekat
1/2 sudu teh garam

Loyang 10x10x3 - Alas plastik

Cara-cara :
1.  Satukan bahan A, gaul rata dan biarkan sekurang-kurangnya 2 jam atau lebih.
2.  Masak bahan B hingga gula larut.  Tapis dan sejukkan dahulu.
3.  Campurkan bahan A, B dan C.  Gaul rata dan masukkan ke dalam periuk tebal seperti periuk tembaga atau periuk non stick.  Masukkan 2 sudu besar minyak dari tahi minyak.
4.  Masak di atas api sederhana dan sentiasa di kacau hingga tidak berketul, licin dan berkilat. 
5.  Angkat dan tuangkan ke dalam loyang, ratakan dan tabur dengan tahi minyak.
6.  Sejukkan dahulu sebelum di potong.

Tahi minyak
1 1/2 cawan santan pekat
1/4 sudu teh garam

Cara :  Masak hingga santan berbintil dan keperangan.  Angkat dan toskan sebelum di tabur di atas koleh kacang.   Ketepikan 2 sudu besar minyaknya untuk di masukkan ke dalam koleh.
Koleh Kacang Hijau

Komentar

Postingan populer dari blog ini

Ikan Goreng Butterfly / Deep Fried Butterfly Fish

Kek Blueberry

Ondeh-Ondeh Pulut Hitam