Koci Pulut Hitam

Koci Pulut Hitam

Kepala Santan
1 cawan santan pekat
1 1/2 sudu besar tepung beras
1/4 sudu teh garam

Cara :  Satukan di dalam periuk dan kacau di atas api hingga pekat.  Ketepikan. 

Inti :
4 sudu besar gula merah
4 sudu besar gula putih
1/2 biji kelapa parut muda putih
1/2 cawan air
1 sudu besar tepung pulut putih

Cara-cara  :
1.  Masak gula merah, putih dan air di dalam periuk dan kacau hingga gula hancur. Kemudian tapis.
2.  Masukkan semula ke dalam periuk bersama kelapa parut. Masak menggunakan api perlahan sambil dikacau sehingga inti hampir kering.  Tabur dengan tepung pulut dan kacau hingga rata.
3.  Sejukkan inti dan gentel bulat2 untuk di masukkan ke dalam doh.

Doh Pulut Hitam
1 1/2 cawan tepung pulut putih
1/2 cawan tepung pulut hitam
1/2 sudu teh garam
1 cawan santan cair

Daun pisang 5 x 5in secukupnya - di layur di atas api

Cara-cara :
1.  Gaul tepung pulut, garam dan santan cair secukupnya hingga menjadi doh. Ambil sedikit doh, bulat dan leperkan.  Letak inti kelapa di tengahnya dan bulatkan kembali.  Atur di atas plastik supaya tidak melekat.
2. Leser sedikit minyak pada daun pisang, letak koci tadi dan 1 sudu kecil kepala santan.  Bungkus dengan rapi.

3.  Kukus dalam pengukus yang di panaskan dahulu selama 20 minit dengan api sederhana.
Koci Pulut Hitam

Komentar

Postingan populer dari blog ini

Ikan Goreng Butterfly / Deep Fried Butterfly Fish

Ondeh-Ondeh Pulut Hitam

Kek Blueberry