Japanese Crispy Cream Puff
Japanese Crispy Cream Puff
Sumber : Keiko Ishida@Joyce Simple Indulgence
Choux Pastry
75ml air
50ml susu cair
50gm mentega tawar
1/2 sudu kecil gula
1/2 sudu kecil garam
2 biji telur B
75gm tepung gandum - ayak
Doh Pastry
100gm tepung gandum
3 sudu besar gula kaster
75gm mentega
Satukan doh pastry dan uli hingga sebati. Bungkus dengan plastik dan simpan dalam peti sejuk selama 1 jam.
Cara-cara :
1. Choux Pastry : Satukan air, susu cair, mentega, gula dan garam. Masak hingga mendidih.
2. Tutup api dan masukkan tepung gandum. Kacau dengan senduk kayu hingga menjadi segumpal doh. Buka api dan kacau seketika hingga terdapat lapisan putih di dasar periuk.
3. Biarkan doh sejuk, kemudian masukkan telur satu persatu sambil di kacau sebati menggunakan senduk kayu atau mixer.
4. Masukkan doh ke dalam piping bag dengan muncung nozzle bulat 1cm. Pipe ke atas dulang yang di alas baking paper.
5. Doh Pastry : Canai doh pastry nipis 3mm tebal dan terap menggunakan cutter 6cm. Letak potongan doh tadi ke atas setiap puff tadi dan carik2 sedikit tepi dan atasnya untuk memberi kesan rekahan.
6. Bakar di dalam oven yang di panaskan dahulu pada suhu 200C selama 15 minit. Kemudian turunkan suhu kepada 170C dan bakar selama 15-20 minit lagi.
Cream Filling
200ml susu segar
2 biji kuning telur
1 sudu kecil esen vanila
40gm gula kaster
20gm tepung jagung / tepung kastard
130ml heavy cream / UHT whip cream
Cara-cara :
1. Putar heavy cream hingga kental. Ketepikan.
2. Panaskan susu hingga berbuih di tepi periuk. Tutup api.
3. Pukul kuning telur dan gula hingga rata, Masukkan tepung jagung dan pukul sebati.
4. Tuang campuran tadi ke dalam susu panas dan masak hingga pekat dan berkilat.
5. Angkat dan masukkan ke dalam bekas lain, kaup balikkan bersama heavy cream hingga rata dan sebati. Sejukkan dahulu dan masukkan ke dalam piping bag.
6. Untuk menghidang, potong bahagian tengah puff dan pipe cream ke dalamnya.
Cream Strawberry
200ml whipping cream
1 sudu besar serbuk strawberry
Satukan dan putar dengan kelajuan tinggi hingga kental. Masukkan ke dalam piping bag dan simpan di dalam peti sejuk sebelum di pipe ke dalam puff.
Japanese Crispy Cream Puff with Strawberry cream
Japanese Crispy Cream Puff with Custard Cream
Komentar
Posting Komentar