Bubur Tepung Pulut / Bubur Candil


Bubur Tepung Pulut / Bubur Candil

Bahan-bahan
2 cawan tepung pulut
1 cawan air
1 sudu teh garam halus
pewarna jika suka
2 liter air untuk merebus
1 1/2  liter air sejuk untuk merendam (Masukkan dalam bekas)

Bahan Kuah
800ml santan
100gm gula pasir
1/2 sudu teh garam
2 helai daun pandan - simpul
2 sudu kecil tepung ubikayu / jagung - larutkan dengan sedikit air

Cara-cara :

  1. Satukan tepung pulut dan garam.  Masukkan air sedikit-sedikit dan uli hingga menjadi doh, jika keras tambah 2-3 sudu kecil air.
  2. Bahagikan kepada 4 bahagian dan masukkan pewarna mengikut suka. 
  3. Gentel bulat-bulat buat hingga habis.
  4. Didihkan air hingga mengelegak di dalam periuk.  Masukkan bebola pulut dan masak hingga timbul di permukaan air.  Angkat dengan penapis dan masukkan ke dalam bekas berisi air sejuk.
  5. Kuah :  Masak santan, gula, garam dan daun pandan hingga mendidih.  Kemudian masukkan larutan tepung ubikayu untuk memekatkan kuah.
  6. Toskan bebola pulut dan masukkan ke dalam kuah dan hidangkan.

Bubur Tepung Pulut / Bubur Candil

Komentar

Postingan populer dari blog ini

Ikan Goreng Butterfly / Deep Fried Butterfly Fish

Ondeh-Ondeh Pulut Hitam

Kek Blueberry