Bangkok Kaya Cake / Kek Kastard Kopi


Bangkok Kaya Cake / Kek Kastard Kopi

Bahan-bahan
125gm vanila sponge mix / coklat sponge mix
3 biji telur grade B
30ml air
30ml minyak jagung

Loyang 9 in di alas kertas minyak
Loyang 8 in (Loose base tin)

Cara-cara :
1.  Campurkan sponge mix, air dan telur dan putar dengan kelajuan perlahan hingga bergaul rata.
2.  Kemudian tukar kepada kelajuan tinggi dan pukul hingga kembang dan pekat.
3.  Perlahankan mixer dan masukkan minyak jagung, putar hingga bergaul rata.
4.  Tuang ke dalam loyang 9" dan bakar dalam oven yang telah di panaskan dahulu selama 25-30 minit pada suhu 180C.  Keluarkan dari oven dan telengkupkan ke atas redai.  Biar sejuk.
5.  Basahkan loyang 8 in loose base dan alihkan kek ke dalamnya (kek akan mengecut dan mengecil)
6.  Tuang Lapisan Kaya di atas kek, biarkan membeku.  Cakar sedikit permukaannya.
7.  Akhir sekali tuang Lapisan Agar-agar kopi.
8.  Simpan di dalam peti sejuk sebelum di hidangkan.

Bahan Lapisan Kastard
5gm serbuk agar-agar
300ml santan KARA + 200ml air
100gm gula pasir
1/4 sudu teh garam
100ml susu cair
50gm tepung hunkwee atau tepung jagung
Pewarna - optional

Cara-cara :  
1.  Satukan air, serbuk agar-agar, gula, garam dan santan.  Masak hingga mendidih.
2.  Larutkan tepung hunkwee dan susu cair hingga rata dan tidak berketul.  Tapis dan tuang ke dalam larutan agar-agar tadi.
3.  Kacau dengan whisk hingga pekat tetapi jangan terlalu likat supaya senang di tuang.
4.  Tuang segera ke atas lapisan kek dan ratakan.

Bahan Lapisan Agar-agar Kopi
5gm serbuk agar-agar
500ml air
100gm gula perang
1/2 sudu teh serbuk nescafe
1/2 sudu teh esen coffee / coffee emulco

Cara-cara :  
1.  Satukan semua lapisan agar-agar dan masak hingga mendidih.
2.  Tuang perlahan-lahan menggunakan belakang sudu ke atas lapisan kastard.
Bangkok Kaya Cake / Kek Kastard Kopi

Komentar

Postingan populer dari blog ini

Ikan Goreng Butterfly / Deep Fried Butterfly Fish

Kek Blueberry

Ondeh-Ondeh Pulut Hitam