Roti Sarang Lebah / Beehive Bread
Roti Sarang Lebah / Beehive Bread
Resipi : LydiaHoney FB
Sumber : Madihaa
Sapuan - 1 biji kuning telur + sedikit susu sejat
Bahan Tabur - Badam Hiris dan kuaci serta bijan
Cara-cara :
Cara-cara :
Resipi : LydiaHoney FB
Sumber : Madihaa
Bahan-bahan
Sapuan - 1 biji kuning telur + sedikit susu sejat
Bahan Tabur - Badam Hiris dan kuaci serta bijan
Cara-cara :
- Satukan semua bahan-bahan kecuali air ke dalam mangkuk pengadun. Masukkan air sedikit demi sedikit dan uli sehingga elastik.
- Tutup doh dengan kain lembab dan rehatkan sehingga kembang dua kali ganda dari saiz asal.
- Tumbuk doh buang anginnya. Bentukkan menjadi bebola kecil dan aturkan ke dalam loyang yang sesuai.
- Tunggu sehingga doh kembang dua kali ganda dari saiz asal.
- Sapukan dengan kuning telur. Taburkan di atasnya dengan badam,kuaci dan bijan.
- Bakar sehingga masak.
Sos Butterscotch
Cara-cara :
- Cairkan mentega. Masukkan gula perang. Kacau sehingga gula larut dan berbuih.
- Masukkan whipping cream dan garam. Kacau perlahan-lahan.
- Akhir sekali masukkan essen vanila. Padamkan api, kacau sehingga rata.
- Sos nampak cair tetapi apabila sejuk ianya agak pekat, tuangkan ke atas permukaan roti.
Roti Sarang Lebah / Beehive Bread
Komentar
Posting Komentar