Mee Kari Kerang


Mee Kari Kerang
Sumber :  Puan Yati@Sinar Kehidupanku

Bahan- Bahan
1/2 ekor ayam-di potong kecil, cuci dan toskan
4 sudu besar rempah kari ikan *
2 sudu besar rempah kari daging *(*bancuh dngn sedikit air)
1 keping asam keping
1 kiub pati ikan bilis Knorr
2 cawan santan pekat(saya guna 2 kotak santan, setiap satu kotak mengandungi berat 200ml)
5 cawan air
1 cawan isi kerang atau lebih
garam dan sedikit gula
1/2 cawan minyak masak utk menumis
2 keping fishcake- di potong nipis
10 ketul fish ball- di belah 2

Bahan Kisar
5 ulas bawang merah
1 labu bawang besar
4 ulas bawang putih
1/2 inci halia
2 sudu besar cili kisar
2 sudu besar udang kering- cuci, rendam dan toskan

Bahan Tumis
1 batang kulit kayu manis, 1 kuntum bunga lawang, 2 biji buah pelaga
2 tangkai daun kari
1 batang serai- di ketuk

Bahan Mee dan Hiasan
1 kilo mee kuning di celur dan toskan
Daun bawang dan daun sup- di potong2
2 keping tauhu digoreng dan dipotong nipis
4 biji telur direbus kupas kulit dan belah dua
cili merah atau cili jeruk
sawi dan taugeh dicelur dan di toskan
4 biji limau kasturi, cuci dan belah
Bawang goreng

Cara-cara :
1. Panaskan minyak dan tumis bahan2 tumis. Masukkan pula bahan2 kisar dan tumis sehingga naik bau. Masukkan pula rempah kari ayam dan daging yang dibancuh dengan sedikit air, kacau sehingga naik bau.
2. Masukkan 1 cawan air dan biarkan mendidih. Masukkan ayam yg di cincang dan biarkan sehingga empuk.
3. Masukkan air, kerang, fish cake,fish ball, serbuk pati ikan bilis, dan asam keping.
4. Biarkan sehingga mendidih, bila kuah dah mendidih masukkan santan perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
5. Tutup api, angkat dan hidangkan.

Cara Menyediakan Mee Kari Kerang.
Masukkan sedikit mee yg telah di celur dalam ke dlm mangkuk,
letak sawi,taugeh, telur rebus, tauhu goreng, daun sup, daun bwg, cili dan bwg goreng. Tuangkan kuah di atas mee tadi. Tambahkan dngn perahan jus limau kasturi. Sedia untuk dimakan
Mee Kari Kerang

Komentar

Postingan populer dari blog ini

Ikan Goreng Butterfly / Deep Fried Butterfly Fish

Ondeh-Ondeh Pulut Hitam

Kek Blueberry