Puding Kiwi

Puding Kiwi

Lapisan Susu
2 sudu kecil rata serbuk agar-agar
450ml susu cair
80gm gula pasir
1/4 sudu teh garam
2 titis pewarna lemon yellow

Lapisan Kiwi
2 1/2 sudu kecil rata serbuk agar-agar
4 biji buah kiwi yang lembut (kupas, kisar dgn 250ml air, tapis)
250ml air
120gm gula pasir
1/8 sudu teh garam
2 titis  pewarna hijau apple

Hiasan :  2 biji buah kiwi belah 2 dan hiris

4 buah bekas puding

Cara-cara :
1.  Satukan bahan lapisan susu dan masak hingga mendidih.  Bahagikan kepada 2 bahagian.
2.  Tuang satu bahagian setinggi 1cm di dalam 4 bekas puding.  Biarkan hampir beku.  Ketepikan satu bahagian lagi untuk lapisan atas.
3.  Atur buah kiwi yang di potong di atas lapisan agar-agar mengelilingi bekas puding.  Ketepi dan cakar sedikit permukaannya jika sudah beku.
4.  Untuk lapisan kiwi, satukan air, gula, garam, serbuk agar-agar dan jus kiwi.  Masak hingga mendidih.  Menggunakan belakang sudu, tuang perlahan-lahan ke dalam acuan melepasi hirisan buah kiwi.  Masukkan sebentar di dalam peti sejuk supaya cepat membeku.
5.  Keluarkan dari peti sejuk, cakar sedikit permukaannya.  Panaskan dahulu baki agar-agar susu dan tuang ke atas lapisan kiwi.
6.  Simpan di dalam peti sejuk sebelum di hidangkan.
Puding Kiwi, gabungan rasa masam dan manis puding yang menyegarkan.




Komentar

Postingan populer dari blog ini

Ikan Goreng Butterfly / Deep Fried Butterfly Fish

Ondeh-Ondeh Pulut Hitam

Kek Blueberry