Tart Jepun / Maid of Honour
Tart Jepun / Maid of Honour
Bahan Kulit Tart
200gm tepung gandum
100gm majerin
3 sudu besar air sejuk
secubit garam
Bahan Kek Span
100gm gula kastor
100gm majerin
120gm tepung
1 sudu kecil serbuk penaik
2 biji telur
2 sudu besar jem strawberi
1 sudu kecil esen vanila
atau Adunan Sponge Mix (ikut arahan pada kotaknya)
Cara-cara :
- Kulit Tart : Ayak tepung bersama garam, gaul serta ramas tepung dan majerin sehingga menjadi seperti serbuk roti. Kemudian masukkan tiga sudu air dan gaul rata hingga adunan menjadi agak lembut. Rehatkan adunan selama 30 minit sebelum digunakan. Ketepikan.
- Untuk Adunan Span, putarkan majerin bersama gula sehingga kembang. Masukkan telur satu persatu dan esen vanila. Kemudian masukkan tepung sedikit demi sedikit. Gaul hingga sebati. Masukkan adunan ke dalam piping bag yang di gunting muncungnya.
- Canai adunan pastri setebal 3 cm dgn penerap bulat bergigi, sebelum dimasukkan ke dalam acuan tart, acuan hendaklah digris dgn majerin dan cucuk adunan pastri sebelum diisikan dgn inti. Bakar pada suhu 180C selama 10 minit. Angkat dan sejukkan dahulu kulit tart.
- Sudukan setengah sudu jem strawberi diatas kulit tart. Kemudian pipe kan adunan span menutupi inti.
4. Bakar semula sehingga masak pada suhu 180c selama 10 hingga 15 minit.
Komentar
Posting Komentar