Kuih Serimuka Durian
Kuih Serimuka Durian
Bahan Lapisan Bawah
500gm beras pulut
300ml santan KARA
200ml air
2 sudu kecil garam halus
Bahan Lapisan Atas
200gm isi durian
120gm gula kaster
60gm tepung beras
40gm tepung hun kwee
300ml santan KARA
200ml air
1/4 sudu teh garam halus
pewarna kuning
Cara-cara :
1. Cuci dan rendam beras pulut selama 4 jam. Toskan.
2. Satukan pulut bersama lapisan atas dan kukus selama 30 minit. Apabila masak pindahkan ke dalam loyang yang dileser dengan minyak. Gaul rata dan tekan padat ke dasar loyang.
3. Satukan semua lapisan atas, kisar sebentar hingga isi durian hancur. Kemudian tapis dan masak hingga naik wap dan tuang ke atas lapisan bawah.
4. Tutup dengan aluminium foil dan kukus selama 30 minit. Biarkan betul-betul sejuk baru di potong.
Kuih Serimuka Durian
Komentar
Posting Komentar