Kuih Serimuka Durian


Kuih Serimuka Durian

Bahan Lapisan Bawah
500gm beras pulut
300ml santan KARA
200ml air
2 sudu kecil garam halus

Bahan Lapisan Atas
200gm isi durian
120gm gula kaster
60gm tepung beras
40gm tepung hun kwee
300ml santan KARA
200ml air
1/4 sudu teh garam halus
pewarna kuning

Cara-cara :
1.  Cuci dan rendam beras pulut selama 4 jam.  Toskan.
2.  Satukan pulut bersama lapisan atas dan kukus selama 30 minit.  Apabila masak pindahkan ke dalam loyang yang dileser dengan minyak.  Gaul rata dan tekan padat ke dasar loyang.
3.  Satukan semua lapisan atas, kisar sebentar hingga isi durian hancur.  Kemudian tapis dan masak hingga naik wap dan tuang ke atas lapisan bawah.
4.  Tutup dengan aluminium foil dan kukus selama 30 minit.  Biarkan betul-betul sejuk baru di potong.

Kuih Serimuka Durian

Komentar

Postingan populer dari blog ini

Ikan Goreng Butterfly / Deep Fried Butterfly Fish

Kek Blueberry

Ondeh-Ondeh Pulut Hitam