Agar-agar Fruit Delight
Agar-agar Fruit Delight
Bahan A
15gm serbuk agar-agar
600ml air
150gm gula
100ml sirap longan
2 biji putih telur
Bahan B
10gm serbuk agar-agar
600ml air
120gm gula
50ml sirap longan
Hiasan : Buah strawberry (dihiris)
Tembikai merah, kuning, honeydew (scoop)
atau buah-buahan dalam tin longan/lycee/rambutan
Loyang : 7' bulat
Cara-cara :
1. Basahkan loyang. Atur hirisan buah strawberry di sekeliling loyang. Ketepikan.
2. Masak bahan A hingga mendidih kecuali putih telur. Tutup api dan biarkan agar-agar suam sedikit.
3. Putar putih telur hingga kembang dan putih. Masukkan agar-agar sedikit demi sedikit sambil diputar dengan kelajuan sederhana hingga habis.
4. Tuang agar-agar putih telur kedalam loyang hingga paras hirisan strawberry. Biarkan beku.
5. Cakar sedikit permukaan agar-agar dengan garpu kemudian susun buah-buahan yang disukai. Ketepikan.
6. Masak bahan B hingga mendidih, biarkan suam sedikit baru dituang ke atas buah-buahan hingga penuh.
7. Sejukkan dahulu sebelum dihidangkan.
Bahan A
15gm serbuk agar-agar
600ml air
150gm gula
100ml sirap longan
2 biji putih telur
Bahan B
10gm serbuk agar-agar
600ml air
120gm gula
50ml sirap longan
Hiasan : Buah strawberry (dihiris)
Tembikai merah, kuning, honeydew (scoop)
atau buah-buahan dalam tin longan/lycee/rambutan
Loyang : 7' bulat
Cara-cara :
1. Basahkan loyang. Atur hirisan buah strawberry di sekeliling loyang. Ketepikan.
2. Masak bahan A hingga mendidih kecuali putih telur. Tutup api dan biarkan agar-agar suam sedikit.
3. Putar putih telur hingga kembang dan putih. Masukkan agar-agar sedikit demi sedikit sambil diputar dengan kelajuan sederhana hingga habis.
4. Tuang agar-agar putih telur kedalam loyang hingga paras hirisan strawberry. Biarkan beku.
5. Cakar sedikit permukaan agar-agar dengan garpu kemudian susun buah-buahan yang disukai. Ketepikan.
6. Masak bahan B hingga mendidih, biarkan suam sedikit baru dituang ke atas buah-buahan hingga penuh.
7. Sejukkan dahulu sebelum dihidangkan.
Komentar
Posting Komentar