Kuih Talam Sagu Berlapis
Kuih Talam Sagu Berlapis
Bahan-bahan
80gm sago
Bahan A
230gm tepung beras
100gm tepung ubi / tepung sagu
400ml santan pekat KARA
350ml air
Bahan B
350gm gula
300ml air
3 helai daun pandan
Loyang 9" empat segi
Cara-cara :
1. Didihkan air yang banyak, masukkan sago dan masak hingga sago menjadi jernih. Tos dan siram dengan air paip. Ketepikan.
2. Masak bahan B hingga gula larut. Ketepikan.
3. Satukan semua bahan A, masukkan bahan B, gaul rata dan tapis.
4. Ketepikan 300ml adunan untuk lapisan atas, masukkan pewarna hijau dan esen pandan. Ketepikan.
5. Kemudian masukkan sago yang di toskan tadi ke dalam baki adunan. Bahagikan kepada 2 bahagian dan warnakan setiap satu dengan warna hijau dan merah atau warna di sukai.
6. Tuang 1/2 bahagian dari adunan hijau ke dalam loyang 9" yang telah dileser dengan sedikit minyak. Kukus selama 5 minit.
7. Tuang 1/2 bahagian dari adunan merah, kukus selama 5 minit. Ulangi melapis adunan hijau dan merah berselang seli hingga habis.
8. Akhir sekali tuang adunan lapisan atas, tutup loyang dengan aluminium foil dan kukus selama 30 minit. Biarkan betul-betul sejuk baru di potong.
Komentar
Posting Komentar