Puding Semangka / Puding Tembikai


Puding Semangka / Puding Tembikai

Bahan-bahan
25gm serbuk agar-agar
350gm gula pasir
500ml air
500ml susu segar
4 biji putih telur
1 sudu teh esen rose

Loyang 9'

Hiasan
2 sudu teh pewarna merah (utk isi tembikai)
1 sudu teh pewarna hijau (utk kulit tembikai)
kismis / blackcurrent sebagai biji
berus untuk mewarna kulit tembikai



Cara-cara :
1.  Satukan serbuk agar-agar, air, susu dan gula, sebatikan dan masak hingga mendidih.  Masukkan esen rose.  Ketepikan biar agar-agar suam sedikit.
2.  Pukul putih telur hingga kembang dan bertanduk (pekat dan keras), masukkan satu senduk agar-agar, menggunakan hand mixer pukul perlahan-lahan hingga rata.  Masukkan lagi agar-agar sedikit demi sedikit ke dalam putih telur dan putar hingga rata dan tidak berketul.
3.  Tuangkan ke dalam loyang / acuan yang di basahkan terlebih dahulu.  Letak pewarna merah di tengahnya.  Menggunakan lidi atau garpu, kacau pewarna merah perlahan-lahan tetapi jangan menyentuh dasar acuan atau tepinya.
4.  Atur kismis / blackcurrent sebagai bijinya.  Masukkan ke dalam peti sejuk hingga beku.
5.  Keluarkan agar-agar dari acuan dan warnakan luarnya dengan pewarna hijau sebagai kulit.  Biarkan pewarna kering


Komentar

Postingan populer dari blog ini

Ikan Goreng Butterfly / Deep Fried Butterfly Fish

Kek Blueberry

Ondeh-Ondeh Pulut Hitam