Puding Semangka / Puding Tembikai
Puding Semangka / Puding Tembikai
Bahan-bahan
25gm serbuk agar-agar
350gm gula pasir
500ml air
500ml susu segar
4 biji putih telur
1 sudu teh esen rose
Loyang 9'
Hiasan
2 sudu teh pewarna merah (utk isi tembikai)
1 sudu teh pewarna hijau (utk kulit tembikai)
kismis / blackcurrent sebagai biji
berus untuk mewarna kulit tembikai
Cara-cara :
1. Satukan serbuk agar-agar, air, susu dan gula, sebatikan dan masak hingga mendidih. Masukkan esen rose. Ketepikan biar agar-agar suam sedikit.
2. Pukul putih telur hingga kembang dan bertanduk (pekat dan keras), masukkan satu senduk agar-agar, menggunakan hand mixer pukul perlahan-lahan hingga rata. Masukkan lagi agar-agar sedikit demi sedikit ke dalam putih telur dan putar hingga rata dan tidak berketul.
3. Tuangkan ke dalam loyang / acuan yang di basahkan terlebih dahulu. Letak pewarna merah di tengahnya. Menggunakan lidi atau garpu, kacau pewarna merah perlahan-lahan tetapi jangan menyentuh dasar acuan atau tepinya.
4. Atur kismis / blackcurrent sebagai bijinya. Masukkan ke dalam peti sejuk hingga beku.
5. Keluarkan agar-agar dari acuan dan warnakan luarnya dengan pewarna hijau sebagai kulit. Biarkan pewarna kering
Komentar
Posting Komentar