Kek Epal Lemon/ Apple Lemon Cake


Kek Epal Lemon/ Apple Lemon Cake

Bahan-bahan
300gm tepung naik sendiri
200gm mentega
200gm gula kastor
4 biji telur di pukul ringan
1 sudu besar parutan kulit lemon
2 sudu besar perahan jus lemon
3 biji epal hijau (buang kulit dan potong keping)

Cara-cara :
1.  Panaskan ketuhar pada suhu 180C.
2.  Gris loyang dengan mentega dan alas dasarnya dengan kertas minyak.
3.  Pukul mentega dan gula hingga ringan dan kembang.  Masukkan telur satu persatu dan pukul hingga sebati.
4.  Perlahankan mixer, masukkan gandum sedikit demi sedikit, parutan kulit lemon dan jus lemon, pukul hingga bergaul rata.
5.  Masukkan adunan kek ke dalam loyang, ratakan permukaannya.  Kemudian susun hirisan epal di permukaan adunan kek.
6.  Bakar selama 45 minit atau hingga atasnya keperangan dan licin apabila dicucuk dengan lidi.

Komentar

Postingan populer dari blog ini

Ikan Goreng Butterfly / Deep Fried Butterfly Fish

Kek Blueberry

Ondeh-Ondeh Pulut Hitam