Bubur Chaca Asli


Bubur Chaca Asli

Bahan Chaca
2 cawan tepung beras
1/3 cawan tepung gandum
5 cawan air
2 sudu kecil air kapur (cair)

Bahan Kuah
2 cawan santan cair
2 cawan santan pekat
150gm gula melaka
50gm gula merah
secubit garam

Cara-cara :
1.  Satukan semua bahan Chaca, kacau hingga rata dan tapis.  Masak di atas api hingga kental.  Angkat dan masukkan ke dalam acuan tempurung atau senduk berlubang.  Tekan menggunakan dasar gelas terus ke dalam periuk kuah.


2.  Kuah :  Masak santan cair, gula melaka, garam dan gula merah hingga mendidih.  Kecilkan api, tekan adunan chaca terus ke dalam kuah hingga habis.  Kemudian masukkan santan pekat, kacau perlahan dan biarkan mendidih seketika.
3.  Angkat dan hidangkan.

** pastikan adunan boleh ditekan keluar dari lubang acuan, jika adunan agak keras, tambahkan sedikit air panas.

Komentar

Postingan populer dari blog ini

Ikan Goreng Butterfly / Deep Fried Butterfly Fish

Ondeh-Ondeh Pulut Hitam

Kek Blueberry