Agar-agar Kacang Merah / Puding Kacang Merah
Agar-agar Kacang Merah / Puding Kacang Merah
Bahan A
10gm agar-agar serbuk (1 sudu besar rata)
600ml air
50gm santan serbuk (1 paket)
100gm gula
1 helai daun pandan
Bahan B
6gm serbuk agar-agar (1/2 sudu besar rata)
100ml air
1 sudu besar gula
Bahan C
50gm kacang merah rebus (kisar halus dengan sedikit air)
pewarna merah
Acuan tigasegi atau disukai
Cara-cara :
1. Masak bahan A, hingga mendidih. Keluarkan daun pandan, tutup api dan tuang ke dalam acuan tiga segi (1/2 penuh +-250ml). Simpan lebihan agar-agar untuk menutup bahagian atas puding.
3. Letak acuan kecil tigasegi diatasnya, letakkan pemberat keatasnya (piring atau sebagainya) untuk mengelakkan acuan kecil terapung. Biarkan agar-agar beku. Angkat keluar acuan kecil tadi, lakarkan sedikit permukaannya dengan garpu.
4. Masak bahan B, hingga mendidih, tutup api, masukkan bahan C (kacang merah kisar dan pewarna merah), sebatikan. Kemudian tuangkan kedalam ruang tigasegi ditengahnya, biarkan beku.
5. Tuangkan lebihan agar-agar santan memenuhi acuan. Biarkan beku dan simpan di dalam peti sejuk sebelum dipotong.
*** Jika lebihan agar-agar membeku, masukkan sedikit air panas, masak semula hingga cair.
Komentar
Posting Komentar