Agar-agar Kacang Merah / Puding Kacang Merah


Agar-agar Kacang Merah / Puding Kacang Merah

Bahan A
10gm agar-agar serbuk (1 sudu besar rata)
600ml air
50gm santan serbuk (1 paket)
100gm gula
1 helai daun pandan 

Bahan B
6gm serbuk agar-agar (1/2 sudu besar rata)
100ml air
1 sudu besar gula 

Bahan C
50gm kacang merah rebus (kisar halus dengan sedikit air)
pewarna merah
Acuan tigasegi atau disukai


Cara-cara :
1.  Masak bahan A, hingga mendidih.  Keluarkan daun pandan, tutup api dan tuang ke dalam acuan tiga segi (1/2 penuh +-250ml).  Simpan lebihan agar-agar untuk menutup bahagian atas puding.
3.  Letak acuan kecil tigasegi diatasnya, letakkan pemberat keatasnya (piring atau sebagainya) untuk mengelakkan acuan kecil terapung.  Biarkan agar-agar beku.  Angkat keluar acuan kecil tadi, lakarkan sedikit permukaannya dengan garpu.
4.  Masak bahan B, hingga mendidih, tutup api, masukkan bahan C (kacang merah kisar dan pewarna merah), sebatikan.  Kemudian tuangkan kedalam ruang tigasegi ditengahnya, biarkan beku.
5.  Tuangkan lebihan agar-agar santan memenuhi acuan.  Biarkan beku dan simpan di dalam peti sejuk sebelum dipotong.

***  Jika lebihan agar-agar membeku, masukkan sedikit air panas, masak semula hingga cair.

Komentar

Postingan populer dari blog ini

Ikan Goreng Butterfly / Deep Fried Butterfly Fish

Ondeh-Ondeh Pulut Hitam

Kek Blueberry