Agar-agar Lapis Kacang Merah
Agar-agar Lapis Kacang Merah
Bahan A (Santan)
25gm serbuk agar-agar
1500ml air
250gm gula pasir
50gm serbuk santan (1 pkt)
Bahan B (Kacang Merah)
25gm serbuk agar-agar
1300ml air
300gm gula pasir
250gm kacang merah rebus (kisar dgn 200ml air)
Pewarna merah
Loyang 10" (basahkan dahulu)
Cara-cara :
1. Rendam kacang merah semalaman. Kemudian rebus hingga empuk dan kisar dengan air hingga halus.
2. Masak bahan A hingga mendidih. Ketepikan.
2. Masak bahan A hingga mendidih. Ketepikan.
3. Satukan bahan B, masukkan kacang merah kisar dan pewarna merah, masak hingga mendidih, kemudian tapis.
3. Tuang agar-agar kacang merah ke dalam loyang, biar hingga hampir beku. Tuang agar-agar santan ke atasnya, biar hingga hampir beku. Ulangi melapis berselang seli warna hingga habis.
4. Untuk mengelakkan agar-agar di dalam periuk cepat beku, didihkan air panas di dalam sebuah bekas/periuk, letak periuk agar-agar diatasnya (seperti kaedah bain-marie) atau panaskan dengan api yang paling kecil.
Komentar
Posting Komentar