Tenggiri Masak Kicap


Tenggiri Masak Kicap

Bahan-bahan
4 keping ikan tenggiri
sedikit garam
1 tangkai cili merah di hiris
1 labu bawang besar - di potong bulat
1 biji tomato dibelah empat

Bahan Kisar
1/2 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
2 hiris halia di mayang halus
Minyak untuk menumis

Bahan Perasa
1/2 cawan kicap manis
1 sudu besar kicap hitam (pekat)
1 sudu besar air asam jawa
sedikit air
garam dan gula secukup rasa

Cara-cara :
1.  Ikan dibersih dan dilumur sedikit garam dan digoreng.  Ketepikan.
2.  Tumis bahan kisar dan halia hingga naik baunya, masukkan bahan perasa, sedikit air dan biarkan mendidih
3.  Masukkan cili hiris, tomato dan bawang besar, gaul rata, kemudian masukkan ikan dan biarkan seketika sehingga kuahnya agak pekat.  Angkat dan hidangkan.

Komentar

Postingan populer dari blog ini

Ikan Goreng Butterfly / Deep Fried Butterfly Fish

Ondeh-Ondeh Pulut Hitam

Kek Blueberry