Tenggiri Masak Kicap
Tenggiri Masak Kicap
Bahan-bahan
4 keping ikan tenggiri
sedikit garam
1 tangkai cili merah di hiris
1 labu bawang besar - di potong bulat
1 biji tomato dibelah empat
Bahan Kisar
1/2 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
2 hiris halia di mayang halus
Minyak untuk menumis
Bahan Perasa
1/2 cawan kicap manis
1 sudu besar kicap hitam (pekat)
1 sudu besar air asam jawa
sedikit air
garam dan gula secukup rasa
Cara-cara :
1. Ikan dibersih dan dilumur sedikit garam dan digoreng. Ketepikan.
2. Tumis bahan kisar dan halia hingga naik baunya, masukkan bahan perasa, sedikit air dan biarkan mendidih
3. Masukkan cili hiris, tomato dan bawang besar, gaul rata, kemudian masukkan ikan dan biarkan seketika sehingga kuahnya agak pekat. Angkat dan hidangkan.
Komentar
Posting Komentar