Tapai Ubi Kayu


Tapai Ubi Kayu

Bahan-bahan
1kg ubi kayu (kupas dan bersihkan)
1 ketul ragi
Daun pisang untuk membungkus

Cara-cara :
1.  Potong ubikayu mengikut saiz yang dikehendaki.  Rebus 3/4 masak, (jangan sampai empuk)  tos dan biarkan sejuk dahulu.
2.  Atur ubikayu di dalam bekas Tupperware (bekas kedap udara) yang berlapik daun pisang, masukkan ragi ke dalam penapis teh, gesekkan hingga halus ke atas ubikayu hingga rata.  Susun selapis lagi ubikayu dan gesek / taburkan lagi dengan ragi, buat hingga habis.
3.  Tutup bekas dengan rapat  dan perap selama 2 hari atau hingga tapai naik baunya.
4.  Untuk tahan lebih lama, simpan di dalam peti sejuk.

Contoh Ragi untuk membuat tapai ubi dan pulut

Komentar

Postingan populer dari blog ini

Ikan Goreng Butterfly / Deep Fried Butterfly Fish

Ondeh-Ondeh Pulut Hitam

Kek Blueberry