Sambal Udang Petai Masam Manis


Sambal Udang Petai Masam Manis

Bahan-bahan
300gm udang sederhana (cuci dan toskan)
1 labu bawang besar - potong bulat
100gm petai

Bahan Kisar
6 tangkai cili kering (rendam dahulu)
1 tangkai cili merah
1/2 labu bawang besar
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
minyak untuk menumis

Bahan Perasa
1 sudu makan air asam jawa
2 sudu makan sos plum
1 sudu makan gula melaka yg diracik
sedikit air
gula dan garam secukupnya

Cara-cara :
1.  Tumis bahan kisar hingga naik baunya.  Masukkan petai  dan bawang besar, gaul rata dan biarkan masak seketika.
2.  Masukkan udang bersama air asam jawa dan sedikit air.  Biarkan mendidih, kemudian perasakan dengan gula melaka, sos plum, gula dan garam.  Masak hingga sambal menjadi pekat.
3.  Sedia dihidangkan.


Komentar

Postingan populer dari blog ini

Ikan Goreng Butterfly / Deep Fried Butterfly Fish

Kek Blueberry

Ondeh-Ondeh Pulut Hitam