Sambal Udang Petai Masam Manis
Sambal Udang Petai Masam Manis
Bahan-bahan
300gm udang sederhana (cuci dan toskan)
1 labu bawang besar - potong bulat
100gm petai
Bahan Kisar
6 tangkai cili kering (rendam dahulu)
1 tangkai cili merah
1/2 labu bawang besar
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
minyak untuk menumis
Bahan Perasa
1 sudu makan air asam jawa
2 sudu makan sos plum
1 sudu makan gula melaka yg diracik
sedikit air
gula dan garam secukupnya
Cara-cara :
1. Tumis bahan kisar hingga naik baunya. Masukkan petai dan bawang besar, gaul rata dan biarkan masak seketika.
2. Masukkan udang bersama air asam jawa dan sedikit air. Biarkan mendidih, kemudian perasakan dengan gula melaka, sos plum, gula dan garam. Masak hingga sambal menjadi pekat.
3. Sedia dihidangkan.
Komentar
Posting Komentar