Kek Lapis Indonesia / Lapis Legit
Kek Lapis Indonesia / Lapis Legit
Bahan A
450gm mentega
150gm gula kastor
20 biji kuning telur
5 sudu makan susu pekat manis
1 sudu teh esen vanila
1 sudu teh pewarna kuning telur
Bahan B
150gm gula kastor
6 biji putih telur
1/2 sudu teh serbuk krim tartar
Bahan C
220gm tepung Hong Kong
2 sudu teh serbuk rempah campuran
1/2 sudu teh serbuk kayu manis
1 sudu teh serbuk penaik
Loyang 8 x 8" di alas dengan kertas minyak pada dasarnya
Cara-cara :
- Bahan A : Satukan mentega, gula kastor, susu pekat manis dan esen vanila dalam mangkuk adunan. Pukul dengan kelajuan tinggi hingga berkrim.
- Masukkan kuning telur sedikit-sedikit dan pewarna sambil dipukul hingga sebati. Tuangkan adunan ke dalam mangkuk yang besar, ketepikan.
- Bahan B : Di dalam bekas lain, pukul putih telur, gula dan krim tartar hingga kembang dan bertanduk.
- Bahan C : Masukkan tepung Hong Kong, serbuk rempah campuran dan serbuk penaik ke dalam adunan mentega tadi. Gaul perlahan-lahan hingga sebati. Masukkan adunan putih telur sedikit demi sedikit sambil dikaup balik hingga adunan sebati.
- Ambil satu cawan adunan dan ratakan dalam tin pembakar. Bakar dengan api atas dan bawah selama 10 minit atau hingga permukaan kek berwarna perang.
- Cucuk permukaan kek dgn garpu. Tekan lapisan ini dengan penekan kek agar rata.
- Sapukan permukaan kek dengan sedikit marjerin menggunakan berus kek.
- Untuk lapisan kedua dan seterusnya, bakar menggunakan api atas saja. Ulangi proses melapis sehingga habis.
- Akhir sekali tutup tin pembakar dgn kertas aluminium. Bakar semula dgn api atas dan bawah selama 15 minit supaya kek masak sepenuhnya.
Komentar
Posting Komentar