Carrot Pineapple Cupcake


Carrot Pineapple Cupcake

Bahan-bahan
330gm tepung superfine
1 sudu teh baking powder
2 sudu kecil serbuk kayu manis
250gm mentega
300gm gula kaster
2 sudu teh esen vanila
5 biji telur Grade B
350gm parutan carrot
200gm nenas dalam tin (di dadu kecil)
100gm kismis

Menghasilkan 30 cupcake medium size atau sebiji kek 8"

Cara-cara :
1.  Ayak bersama tepung, baking powder dan serbuk kayu manis.  Ketepikan.
2.  Pukul mentega, gula dan esen vanila hingga kembang dan berkrim.  Masukkan telur satu persatu sambil di pukul hingga sebati.  Perlahankan pengadun, masukkan parutan carrot, tepung, nenas dan kismis.  Gaul hingga rata.
3.  Tuang adunan 3/4 penuh ke dalam cawan kertas atau loyang 8" yang di alas kertas minyak dan bakar pada suhu 180C hingga masak.  Tempoh membakar bergantung pada saiz cawan antara 20-25 minit.

Cream Cheese Frosting
150gm krim keju (suhu bilik)
60gm mentega
70gm gula ising
1 sudu teh jus lemon / orange

Cara :  Pukul semua bahan hingga berkrim dan tidak berketul.  Sapu atau pipekan ke atas kek mengikut kreativiti.


Komentar

Postingan populer dari blog ini

Ikan Goreng Butterfly / Deep Fried Butterfly Fish

Ondeh-Ondeh Pulut Hitam

Kek Blueberry