Apam Beras


Sumber :  Cha@Myresipi 

Bahan-Bahan
2 cawan nasi
2 cawan gandum
2 cawan tepung beras
1 cawan gula perang
3/4 cawan gula pasir
2 1/2 cawan air
1 sudu kecil yis segera
Kelapa parut + sedikit garam

Cara-cara :
1.  Kisar nasi dan air hingga halus, kemudian masukkan yis, gula perang dan gula, kisar hingga sebati.
2.  Satukan tepung gandum dan tepung beras,  tuangkan nasi yang dikisar tadi, gaul hingga sebati.  Perap selama 3 jam.
3.  Panaskan pengukus, leser acuan dengan sedikit minyak.
4.  Tuang adunan sehingga penuh ke dalam acuan lompang dan kukus dengan api besar selama 15 minit.
5.  Angkat dan hidang bersama kelapa parut.


Komentar

Postingan populer dari blog ini

Ikan Goreng Butterfly / Deep Fried Butterfly Fish

Ondeh-Ondeh Pulut Hitam

Kek Blueberry