Putu Halba
Putu Halba
Bahan-bahan
1kg ubi kayu di parut
1/2 sudu teh halba
100gm gula melaka diracik halus + 1 sudu besar gula pasir
1/4 sudu teh garam
Kelapa parut muda + sedikit garam
Cara-cara :
1. Parut ubi kayu, masukkan ke dalam kain maslin dan perah hingga kering dan berderai. Gaul bersama sedikit garam dan halba.
3. Masukkan separuh parutan ubi kayu ke dalam acuan (tutup teko atau acuan lompang) yang di alas dengan kain nipis, letakkan inti gula melaka ditengahnya, tutup kembali dengan parutan ubi kayu. Untuk acuan lompang tidak perlu di alas dengan kain.
4. Balut kembali acuan dengan kain dan telengkupkan ke dalam pengukus dan kukus selama 20-25 minit hingga masak.
5. Hidang bersama kelapa parut.
*** ubi kayu seeloknya di parut dan tidak di kisar, untuk mendapat tekstur kuih yang elok.
Putu Halba
Komentar
Posting Komentar