Kuih Lompat Tikam
Kuih Lompat Tikam
Bahan A (Adunan Hijau)
1 cawan tepung beras
1 sudu besar tepung jagung
1/2 cawan santan kotak KARA
2 cawan air
1 cawan jus pandan
1 sudu kecil air kapur
1/2 sudu teh garam halus
1/4 sudu teh pewarna hijau jika suka
Bahan B (Adunan Santan)
1 cawan santan kotak KARA
1 1/2 cawan air
2 sudu besar tepung beras
1/2 sudu teh garam halus
Bahan C (Pulut Merah)
1 cawan beras pulut (rendam 2 jam)
1/2 cawan santan cair
1/2 sudu teh pewarna merah
1/4 sudu teh garam halus
Bahan D (Sirap Gula Merah)
1 cawan gula merah
1 cawan gula pasir
2 cawan air
1 helai daun pandan
(Masak hingga gula larut, tapis)
Cara-cara :
1. Bahan A : Satukan semua bahan A, kacau rata dan tapis. Masukkan ke dalam kuali dan masak dengan api sederhana hingga kental dan berkilat. Tuang dan ratakan ke dalam acuan atau loyang.
2. Bahan B : Satukan semua bahan B, kacau rata dan tapis. Masukkan ke dalam kuali dan masak dengan api sederhana hingga kental dan berkilat. Tuang dan ratakan ke atas lapisan A tadi.
3. Bahan C : Toskan pulut dan gaul bersama dengan pewarna merah hingga rata. Kukus selama 15minit, angkat dan gaul bersama santan cair dan garam. Kukus semula selama 15minit atau hingga masak.
4. Bahan D : Masak hingga gula larut.
5. Untuk hidangan : Hidang kuih bersama pulut dan sirap gula merah.
Komentar
Posting Komentar