Kuih Lapis Ubi Kayu / Bingka Lapis Ubi Kayu
Kuih Lapis Ubikayu / Bingka Lapis Ubi Kayu
Bahan A (Lapisan Bawah)
400gm parutan ubi kayu
100gm kelapa parut muda
1 sudu besar tepung ubi
200ml santan kotak KARA
60ml air
50gm gula pasir
100ml sirap gula merah (100gm gula merah + 50gm gula pasir + 60ml air), masak hingga gula larut, tapis
1/4 sudu teh garam halus
1/4 sudu teh pewarna coklat
Bahan B (Lapisan Atas)
400gm parutan ubi kayu
100gm kelapa parut muda
200ml santan kotak KARA
60ml air
1 sudu besar tepung kastard
1/4 sudu teh pewarna kuning lemon
1/4 sudu teh garam halus
Cara-cara :
1. Parut ubi kayu (bukan kisar), perah dan toskan airnya dalam bekas, biar 15minit. Buang air jernih pada bahagian atas dan ambil pati mendapan ubi kayu. Gaulkan dengan parutan ubi kayu yang diperah tadi.
2. Bahan A : Satukan semua bahan A, gaul sebati dan masukkan ke dalam loyang yang di alas dengan daun pisang. Ratakan, tutup loyang dengan aluminium foil dan kukus selama 15 minit.
3. Bahan B : Satukan semua bahan B, gaul sebati dan masukkan ke atas lapisan bawah yang dikukus tadi. Ratakan, tutup loyang dengan aluminium foil dan kukus selama 15-20 minit.
4. Angkat dari pengukus dan masukkan ke dalam ketuhar yang telah dipanaskan dahulu. Bakar pada suhu 200C api atas hingga permukaan kuih keperangan.
5. Biarkan betul2 sejuk baru di potong.
Kuih Lapis Ubi Kayu / Bingka Lapis Ubi Kayu
Komentar
Posting Komentar