Kuih Apam Keladi


Kuih Apam Keladi

Bahan A
1 sudu besar yis segera
1 sudu kecil gula
2 sudu besar tepung gandum
3 sudu besar air

Bahan B
200gm keladi (potong kecil, rebus)
200ml santan kotak KARA
100ml air
200gm gula pasir
2 sudu kecil double action baking powder
1 biji telur A - dipukul dahulu
1/4 sudu teh garam halus

Cara-cara :
1.  Bahan A :  Satukan semua bahan A, gaul rata dan rehatkan selama 15minit hingga adunan kembang dan berbuih.
2.  Bahan B :  Kisar keladi, santan dan air hingga halus.  Satukan dengan bahan B yang lain, gaul rata, masukkan bahan A, sebatikan dan biarkan kembang 2 kali ganda selama 1 jam atau lebih.  Tutup bekas dengan tuala lembab.
3.  Sudukan ke dalam acuan lompang yang dialas dengan mangkuk kertas.  Masukkan adunan setinggi mangkuk kertas dan kukus selama 15 minit dalam pengukus yang telah dipanaskan terlebih dahulu.
4.  Untuk mendapat kesan rekahan pada apam, guna spatula atau pisau yang dicelup dalam minyak, kemudian buat silang pangkah pada permukaan adunan dalam acuan tadi.

*** Adunan apam ni lembut tetapi tidak merekah, buat spt langkah No. 4 untuk mendapat rekahan pada kuih.


Komentar

Postingan populer dari blog ini

Ikan Goreng Butterfly / Deep Fried Butterfly Fish

Kek Blueberry

Ondeh-Ondeh Pulut Hitam