Ketupat Sotong Kelantan
Ketupat Sotong Kelantan
Bahan A
10 ekor sotong sederhana (buang kulit hitam dan tulang, cuci bersih) asingkan kepalanya
lidi untuk menyucuk
Bahan B
1/2 cawan pulut (bersih dan toskan)
1/2 cawan santan pekat
1/4 sudu teh garam
(Rendam 30 minit bersama santan dan garam)
Bahan C
100gm gula melaka di racik
2 cawan santan (tidak terlalu pekat)
1/4 sudu teh garam
1 hiris halia (dimayang halus)
1 helai daun pandan
Cara-cara :
1. Bahan B : Masukkan 3/4 penuh pulut ke dalam perut sotong (2 sudu kecil), masukkan kembali kepala sotong dan cucuk dengan dengan lidi supaya pulut tidak terkeluar.
2. Atur sotong di dalam periuk, masukkan bahan C dan renehkan dengan api sederhana sehingga hampir kering.
3. Siap di hidang.
Komentar
Posting Komentar