Gobak


Gobak

Bahan-bahan
250gm sagu rumbia
1 cawan kelapa parut muda
1 sudu besar gula pasir
1/2 sudu teh garam halus
1 - 2 cawan air untuk merenjis

Cara-cara :
1.  Gaul sagu, kelapa, gula dan garam hingga rata.  Campurkan dengan 1/2 cawan air dan gaul sebati.
2.  Masukkan ke dalam periuk dan sangai dengan api sederhana.
3.  Renjiskan lebihan air sedikit demi sedikit sambil dikacau.  Setelah sagu bergentel bolehlah diangkat.
4.  Biar suam sedikit baru dikepalkan bulat atau biarkan begitu saja,  enak dimakan panas-panas.


*** sagu rumbia lebih kasar dari sagu mata ikan, apabila dimasak ia muai dan tidak begitu kenyal seperti sagu mata ikan.

Komentar

Postingan populer dari blog ini

Ikan Goreng Butterfly / Deep Fried Butterfly Fish

Kek Blueberry

Ondeh-Ondeh Pulut Hitam