Bingka Ambon Karamel



Bingka Ambon Karamel

Bahan A
2 sudu kecil yis segera
5 sudu besar tepung gandum
4 sudu besar air

Bahan B (Karamel)
1 cawan gula pasir
1 cawan air kelapa
2 sudu besar mentega

Bahan C
1/2 cawan gula pasir
5 sudu besar susu pekat manis
6 biji telur ayam
1/2 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung sagu
1/3 cawan tepung gandum
1 sudu teh rempah kuih lapis
1 sudu teh soda bikabonat
1/2 sudu teh garam halus

Cara-cara :
1.  Bahan A :  Sebatikan semua bahan A, gaul rata dan biarkan mengembang selama 15 minit.
2.  Bahan B :  Masak gula pasir hingga perang, masukkan air kelapa atau air, kacau dengan cepat hingga gula larut.  Tutup api, masukkan mentega, kacau hingga mentega cair.  Ketepikan.
3.  Bahan C :  Pukul telur, gula, garam dan susu pekat hingga berbuih.  Masukkan tepung, soda bikabonat dan rempah, gaul hingga rata.
4.  Kemudian masukkan bahan A dan B, gaul hingga rata dan biarkan di tempat panas selama 2 jam.
5.  Tuang adunan ke dalam loyang yang telah di gris terlebih dahulu.  Bakar pada suhu 180C api bawah selama 30 minit, kemudian tukar api atas dan bawah dan bakar hingga masak.

Komentar

Postingan populer dari blog ini

Ikan Goreng Butterfly / Deep Fried Butterfly Fish

Ondeh-Ondeh Pulut Hitam

Kek Blueberry