Biji Delima Thai / Tub Tim Grob
Biji Delima Thai / Tub Tim Grob
Bahan A (Sirap gula)
1/2 cawan gula pasir
1 cawan air
1 helai daun pandan
(masak hingga gula larut, ketepikan)
Bahan B (Santan)
200ml (1 kotak kecil) santan pekat KARA
1/2 sudu teh garam halus
3 mug ketulan ais
Bahan C
12 biji water chestnut (sengkuang cina)
1 sudu kecil pewarna merah
1 cawan tepung ubi kayu
Sampingan : beberapa ulas nangka dan kelapa muda
Cara-cara :
1. Satukan bahan A dan B, masukkan ke dalam pengisar dan kisar hingga ais hancur seperti smoothie. Masukkan ke dalam bekas atau tupperware dan dinginkan di dalam peti sejuk.
2. Kupas kulit sengkung dan potong kiub kecil. Masukkan pewarna merah atau warna disukai dan gaul hingga rata.
3. Masukkan tepung ubi ke dalam mangkuk besar, tuangkan sengkuang ke dalamnya, goncang tepung ubi hingga bersalut rata pada sengkung.
4. Kemudian masukkan ke dalam pengayak, dan ayak lebihan tepung ubi ke dalam bekas yang lain.
5. Masukkan sengkuang ke dalam bekas dan spraykan dengan sedikit air, kemudian masukkan kembali sengkuang ke dalam lebihan tepung ubi yang diayak tadi. Ulangi langkah No. 3 dan 4 untuk menebalkan lapisan tepung ubi pada sengkuang. Biarkan selama 30 minit.
6. Sementara itu, masak air hingga mendidih, masukkan sengkuang dan masak hingga ia timbul di permukaan air dan tepung ubi menjadi jernih.
7. Angkat dengan penapis,toskan kemudian masukkan ke dalam bekas berisi air sejuk dari peti ais. Biarkan selama 10 minit, kacau perlahan-lahan supaya delima tidak melekat.
8. Untuk menghidang, keluarkan santan sejuk dari peti ais, masukkan ke dalam mangkuk atau gelas. Letak biji delima (toskan dulu) dan hirisan nangka atau kelapa muda di atasnya.
Komentar
Posting Komentar