Agar-Agar Lapis Keladi
Agar-Agar Lapis Keladi
Bahan A (Santan)
15gm serbuk agar-agar
1000ml air
200gm gula pasir
50gm serbuk santan (1 pkt)
Bahan B (Keladi)
15gm serbuk agar-agar
800ml air
200gm gula pasir
250gm keladi di dadu dan rebus (kisar dgn 200ml air)
Pewarna unggu
Loyang 9" (basahkan dahulu)
Cara-cara :
1. Masak bahan A hingga mendidih.
2. Satukan bahan B, masukkan keladi kisar dan pewarna unggu, masak hingga mendidih.
3. Tuang agar-agar keladi ke dalam loyang, biar hingga hampir beku. Tuang agar-agar santan ke atasnya, biar hingga hampir beku. Ulangi melapis berselang seli warna hingga habis.
4. Untuk mengelakkan agar-agar di dalam periuk cepat beku, didihkan air panas di dalam sebuah bekas/periuk, letak periuk agar-agar diatasnya (seperti kaedah bain-marie) atau panaskan dengan api yang paling kecil.
Komentar
Posting Komentar