Agar-Agar Lapis Keladi


Agar-Agar Lapis Keladi

Bahan A (Santan)
15gm serbuk agar-agar
1000ml air
200gm gula pasir
50gm serbuk santan (1 pkt)

Bahan B (Keladi)
15gm serbuk agar-agar
800ml air
200gm gula pasir
250gm keladi di dadu dan rebus (kisar dgn 200ml air)
Pewarna unggu

Loyang 9" (basahkan dahulu)

Cara-cara :
1.  Masak bahan A hingga mendidih.  
2.  Satukan bahan B, masukkan keladi kisar dan pewarna unggu, masak hingga mendidih.
3.  Tuang agar-agar keladi ke dalam loyang, biar hingga hampir beku.  Tuang agar-agar santan ke atasnya, biar hingga hampir beku.  Ulangi melapis berselang seli warna hingga habis.
4.  Untuk mengelakkan agar-agar di dalam periuk cepat beku, didihkan air panas di dalam sebuah bekas/periuk, letak periuk agar-agar diatasnya (seperti kaedah bain-marie) atau panaskan dengan api yang paling kecil.


Komentar

Postingan populer dari blog ini

Ikan Goreng Butterfly / Deep Fried Butterfly Fish

Ondeh-Ondeh Pulut Hitam

Kek Blueberry