Steamed Soft Banana Cake / Apam Pisang Kukus
Steamed Soft Banana Cake / Apam Pisang Kukus
Lapisan Bawah
Bahan A
200gm pisang masak di lecek
1 sudu teh baking soda
1/4 sudu teh esen pisang / vanila
Bahan B
100gm gula perang
3 biji telur Grade B
100gm tepung pau / Tepung Hongkong / Superfine
1 sudu teh double action baking powder
60ml minyak jagung
Bahan C (Lapisan Atas)
2 biji telur Grade B
60gm gula kaster
20ml air
60gm tepung pau
Cara-cara :
1. Lapisan Bawah : Sebatikan bahan A, ketepikan.
2. Satukan bahan B kecuali minyak jagung, gaul dengan hand whisk hingga rata. Masukkan bahan A dan minyak jagung, gaul hingga rata.
3. Tuang 1/2 adunan ke dalam acuan lompang dan kukus selama 15 minit.
4. Lapisan Atas : Pukul telur, air dan gula hingga kembang. Masukkan tepung dan gaul rata. Tuang ke atas lapisan bawah hingga penuh, letak 1 hiris pisang sebagai hiasan dan kukus selama 10 minit lagi.
Komentar
Posting Komentar