Mee Rebus
Mee Rebus
Bahan-bahan
2 paket mee kuning (500gm)
Bahan Kuah
200gm udang (buang kulit dan simpan untuk rebusan)
200gm daging / ayam di hiris
5-6 keping biskut marie (dikisar halus)
1 keping asam gelugor
air secukupnya untuk kuah
sedikit lada sulah
garam dan gula secukup rasa
Bahan Kisar
8 tangkai cili kering (rendam dahulu hingga lembut)
6 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
Minyak untuk menumis
Bahan Sampingan
2 tangkai cili merah - di hiris
1 ikat daun bawang dan daun sup - di hiris
Bawang goreng
Limau kasturi - dibelah
4 keping kuih udang - di hiris
1 paket kecil fish ball
Taugeh secukupnya
Sawi secukupnya
Cara-cara :
1. Cuci dan rebus kulit udang. Tapis dan simpan air rebusannya.
2. Celur mee, toskan airnya. Ketepikan.
3. Celur sebentar udang, sawi, kuih udang, fish ball dan taugeh berasingan. Tos dan ketepikan.
4. Bahan Kuah : Panaskan minyak, tumis bahan kisar hingga garing. Tuangkan air rebusan udang dan air secukupnya untuk kuah.
5. Masukkan daging/ayam dan biarkan hingga empuk.
6. Masukkan asam gelugor, lada sulah, garam dan gula secukupnya. Kemudian masukkan biskut marie. Biarkan mendidih seketika hingga kuah nampak pekat.
7. Untuk menghidang : Masukkan mee celur ke dalam pinggan, curahkan kuahnya, atur dan tabur bahan-bahan sampingannya.
*** biskut marie sebaiknya direndam dahulu di dalam air hingga kembang baru di kisar halus (jadikan pes)
Komentar
Posting Komentar