Kek Keju Blueberry Dingin / Chilled Blueberry Cheesecake
Kek Keju Blueberry Dingin / Chilled Blueberry Cheesecake
Bahan-bahan
Dasar Kek Span nipis 3cm
250gm cream cheese (suhu bilik)
60gm gula kaster
200gm filing blueberry
1 sudu besar jus lemon
1 sudu besar serbuk gelatin
40ml air
100gm yogurt
200gm UHT whipping cream (dipukul dahulu hingga kental)
Hiasan : Filling blueberry dan buah blueberry segar
Cara-cara :
1. Sediakan kek span. Masukkan ke dalam loose base tin mengikut bentuk tin.
2. Pukul cream cheese dan gula kaster hingga lembut dan tidak berketul. Masukkan filling blueberry, jus lemon dan yogurt, putar hingga sebati.
3. Masukkan air ke dalam bekas, taburkan dengan serbuk gelatin, kemudian cairkan secara double boiler. Tuang ke dalam adunan keju. Gaul hingga sebati.
4. Pukul UHT whipping cream sekejap hingga nampak kental, kemudian kaup balikkan ke dalam adunan keju hingga rata.
5. Tuang adunan ke atas dasar kek span, ratakan permukaannya. Simpan di dalam peti sejuk selama 4 jam atau lebih sehingga keras.
6. Keluarkan dari acuan, sapu rata filling blueberry dan taburkan dengan buah blueberry segar sebagai hiasan.
Kek Keju Blueberry Dingin / Chilled Blueberry Cheesecake
Komentar
Posting Komentar