Kek Gula Hangus / Honeycomb Cake
Kek Gula Hangus
Bahan Gula Hangus / Karamel
220gm gula pasir
240ml air panas
2 sudu besar majerin
Bahan B
200ml susu pekat manis
5 biji telur grade B
1 sudu teh esen vanila
120gm tepung gandum
2 sudu teh serbuk soda bikarbonat
Loyang 8"
Cara-cara:
1. Gula Hangus : Masak gula hingga cair, setelah warna keemasan, masukkan air panas perlahan-lahan ditepi periuk kemudian kacau cepat-cepat hingga gula larut. Kemudian masukkan majerin, kacau rata. Sejukkan dahulu.
2. Ayak tepung bersama serbuk soda bikarbonat. Ketepikan.
3. Pukul telur bersama esen vanila hingga sebati dan berbuih, masukkan susu pekat, pukul hingga sebati.
4. Akhir sekali masukkan tepung yang telah diayak bersama serbuk bikarbonat soda sedikit demi sedikit. Masukkan gula hangus dan gaul rata.
5. Masukkan adunan kedalam blender dan kisar sekejap supaya gandum tidak berketul. Biarkan adunan selama 4 jam atau lebih.
6. Tuang adunan kedalam acuan yang telah dileser dengan sedikit majerin dan bakar dengan (api bawah) dalam ketuhar yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 160c selama 30 minit. Kemudian tukar api atas dan bawah dan bakar selama 45minit seterusnya. Untuk adunan ini tempoh bakar adalah 1 jam 15 minit pada suhu 160C.
*** Menggunakan lebih dari 2 sudu teh soda bikabonat akan menyebabkan gula hangus akan terasa pahit.
Komentar
Posting Komentar