Kek Batik Biskut Marie
Kek Batik Biskut Marie
Bahan-bahan
1 paket biskut marie (300gm)-dipatah dua
125gm mentega
150gm coklat masakan di potong kecil2
3 biji telur - di pukul sedikit
100ml susu segar
50ml susu pekat manis
80gm milo / horlick
80gm serbuk hazelnut (disangai dahulu) - jika suka
1/2 sudu teh serbuk nescafe - jika suka
Cara-cara :
1. Pukul telur dan ketepikan.
2. Panaskan susu segar di dalam periuk dengan api kecil tetapi jangan sampai mendidih. Masukkan susu pekat manis, milo, nescafe dan coklat masakan. Kacau hingga larut.
3. Masukkan mentega, telur dan serbuk hazelnut, kacau hingga mendidih dan adunan menjadi pekat dan berkilat.
4. Masukkan biskut marie dan gaul hingga rata. Biarkan seketika sehingga biskut agak lembut.
5. Masukkan ke dalam loyang atau acuan, tekan hingga padat ke dasar loyang.
6. Simpan di dalam peti sejuk sebelum dihidangkan.
Komentar
Posting Komentar