Hiasan Fondant Cupcake (Si Pasu Comel) / Fondant Cupcake Decorating
Hiasan Fondant Cupcake / Fondant Cupcake Decorating
Bahan-bahan
30gm Gumpaste hijau untuk daun
10gm Fondant pink, hijau, kuning dan unggu untuk bunga
2 biji cupcake
Icing buttercream untuk sapuan
Sedikit air sebagai pelekat
Peralatan
Rolling pin (pengelek)
Acuan daun kecil
Acuan bunga kecil dan sederhana
Acuan bulat atau bulat bergerigi
Spatula
Pisau
Lidi (toothpicks)
Berus kecil
Cara-cara :
1. Untuk Daun : Gelek tipis gumpaste kemudian terap dengan acuan daun sebanyak 30 keping. Kepil bahagian bawah setiap daun dan biarkan mengering selama 6 jam.
2. Untuk Bunga : Gelek sedikit tebal fondant pink dan unggu menggunakan acuan bunga kecil dan sederhana.
3. Ambil terapan bunga sederhana, sapu sedikit air di atasnya dan letakkan terapan bunga yang lebih kecil di atasnya. Ambil sedikit fondant kuning, gentel bulat dan letakkan pada bahagian tengah bunga. Buat hingga habis.
4. Untuk menyediakan cupcake, terap fondant hijau dengan acuan bulat.
5. Sapu permukaan cupcake dengan icing mentega. Letak terapan bulat di atasnya.
6. Tekan sedikit permukaan terapan bulat dengan lidi, masukkan daun gumpaste lekatkan mengelilingi terapan bulat tadi.
7. Setelah siap, sapu permukaannya dengan sedikit air dan letakkan bunga ditengahnya.
Wahh dah siap,,,
Komentar
Posting Komentar