Hiasan Fondant Cupcake (Si Manis Bunga) / Fondant Cupcake Decorating


Hiasan Fondant Cupcake (Si Manis Bunga)  / Fondant Cupcake Decorating


Bahan-bahan
100gm Fondant hijau dan pink untuk dasar dan bunga
2 biji cupcake
Icing buttercream untuk sapuan
Sedikit air sebagai pelekat

Peralatan
Rolling pin (pengelek)
Acuan bunga kecil
Acuan bulat atau bulat bergerigi
Spatula
Pisau
Lidi (toothpicks)
Berus kecil
Plastic wrap untuk membalut


Cara-cara :
1.  Gelek sedikit tebal dasar fondant hijau.  Tutup dengan plastik supaya tidak kering.
2.  Gelek sedikit tebal dasar fondant pink.  Tutup dengan plastik supaya tidak kering.
3.  Terap kedua-dua dasar fondant hijau dan pink dengan acuan bunga kecil.  Keluarkan terapan bunga dan bertukar ganti warna terapan bunga seperti dalam gambar.




4.  Untuk bahagian tengah bunga, gunakan muncung nozzle dan terap, ambil terapannya dan masukkan ke dalam terapan bunga bertukar ganti warnanya.  Buat hingga habis.


5.  Lapik kedua fondant hijau dan pink dengan plastik wrap, kemudian gelek perlahan supaya bunganya lekat dengan baik dengan dasarnya.  Tekan sedikit dengan tangan supaya rapat dan padat.


6.  Kemudian terap dengan acuan bulat bergerigi kedua dasar tadi.


7.  Sapu permukaan cupcake dengan buttercream dan letakkan terapan tadi.  Untuk bahagian tepi cupcake, ambil sedikit fondant, gelek dan potong memanjang seperti tali dan lingkarkan ke sekeliling cupcake.  Gunakan berus kecil dan sapu sedikit air untuk melekatkanya.




8.  Wahhh si manis bunga dah siapp...

Komentar

Postingan populer dari blog ini

Ikan Goreng Butterfly / Deep Fried Butterfly Fish

Ondeh-Ondeh Pulut Hitam

Kek Blueberry