Talam Tokyo / Talam Suun



Talam Tokyo / Talam Suun

Bahan Lapisan Bawah
400gm sagu halus - direndam
100gm suun - direndam hingga lembut
100gm kelapa parut putih
100ml santan pekat KARA
150ml air
1/2 sudu teh garam halus
Pewarna merah

Bahan Lapisan Atas
2 biji telur
130gm gula kaster
200ml santan pekat KARA
130ml air
70gm tepung gandum
10gm tepung sagu
1/8 sudu teh garam halus
pewarna kuning telur

Loyang 9" x 9"

Cara-cara :
1.  Sagu direndam selama 15 minit.  Tapis dan siram dengan air paip, Toskan.  Suun direndam hingga lembut dan dipotong sepanjang 4cm.
2.  Gaul sagu dan suun bersama bahan lapisan atas yang lain.  Gaul rata dan bahagikan kepada 2 bahagian.  Satu diletakkan pewarna merah dan satu bahagian lagi dengan warna asal atau warna disukai.
3.  Panaskan pengukus.  Leser loyang dengan sedikit minyak kemudian alas dengan plastik.  Tuang lapisan sagu merah, ratakan.  Kukus selama 15 minit.
4.  Angkat dan ratakan lapisan sagu warna asal, kukus selama 15 minit lagi.
5.  Lapisan Atas disebatikan hingga rata, kemudian tapis, tuang ke atas lapisan bawah, tutup loyang dengan aluminium foil dan kukus selama 30 minit.
6.  Sejukkan dahulu sebelum dipotong.

Komentar

Postingan populer dari blog ini

Ikan Goreng Butterfly / Deep Fried Butterfly Fish

Kek Blueberry

Ondeh-Ondeh Pulut Hitam