Roti Bakar Daging Berkeju
Roti Bakar Daging Berkeju
Bahan-bahan
10 keping roti sandwich
100gm sayur campuran
30gm parutan keju cheddar
Bahan Inti
250gm daging cincang
1/2 labu bawang besar di potong dadu
2 ulas bawang putih dicincang
1 sudu besar tepung gandum
2 sudu besar marjerin untuk menumis
1 sudu besar serbuk kari
garam secukup rasa
Adunan Telur
3 biji telur di pukul sedikit
250ml susu cair
1/4 sudu teh garam
1/4 sudu teh serbuk lada sulah
20gm marjerin cair
Cara-cara :
1. Inti : Panaskan marjerin, tumis bawang putih dan bawang besar hingga naik bau. Masukkan serbuk kari, gaul rata. Kemudian masukkan daging kisar dan sedikit air, perasakan dengan sedikit garam, biar sehingga daging empuk. Tambahkan tepung gandum, gaul hingga sebati dan kering.
2. Adunan Telur : Satukan telur, marjerin cair dan susu cair, kacau hingga rata, masukkan sedikit garam dan lada sulah. Sebatikan.
3. Potong tepi roti. Celup roti ke dalam adunan telur, kemudian masukkan ke dalam acuan remekin atau acuan yang disukai yang telah dileser dengan marjerin terlebih dahulu.
4. Letak inti daging ditengahnya, tabur dengan sayur campuran dan parutan keju. Kemudian tuang baki adunan telur ke atasnya.
5. Bakar pada suhu 180C selama 20-25 minit.
Komentar
Posting Komentar