Daging Hitam Buah Pala


Daging Hitam Buah Pala

Bahan-bahan
500gm daging batang pinang di hiris nipis

Bahan Kisar
3 ulas bawang merah
2cm halia
2 ulas bawang putih
2 sudu besar cili kisar

Bahan Tumis
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga

Bahan Perasa
4 sudu makan kicap manis
4 sudu makan kicap hitam
2 sudu makan tomato puri
1 biji buah pala, ambil isinya dan tumbuk halus
sedikit serbuk lada sulah
1 tangkai daun ketumbar di hiris
4 tangkai cili hijau
garam dan gula secukup rasa
1/2 cawan air
Minyak untuk menumis

Cara-cara :
1.  Panaskan minyak, tumis bahan kisar, masukkan bahan tumis yang lain, kacau hingga naik baunya.  Masukkan sedikit air, biarkan seketika hingga pecah minyak.
2.  Masukkan tomato puri, serbuk pala dan serbuk lada sulah.  Kacau hingga rata.
3.  Kemudian masukkan daging, air dan kicap, gaul rata.  Biarkan seketika hingga daging empuk.
4.  Perasakan dengan gula dan garam secukupnya.  Masukkan cili hijau dan daun ketumbar, kacau hingga rata dan angkat.





Komentar

Postingan populer dari blog ini

Ikan Goreng Butterfly / Deep Fried Butterfly Fish

Ondeh-Ondeh Pulut Hitam

Kek Blueberry