Daging Hitam Buah Pala
Daging Hitam Buah Pala
Bahan-bahan
500gm daging batang pinang di hiris nipis
Bahan Kisar
3 ulas bawang merah
2cm halia
2 ulas bawang putih
2 sudu besar cili kisar
Bahan Tumis
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga
Bahan Perasa
4 sudu makan kicap manis
4 sudu makan kicap hitam
2 sudu makan tomato puri
1 biji buah pala, ambil isinya dan tumbuk halus
sedikit serbuk lada sulah
1 tangkai daun ketumbar di hiris
4 tangkai cili hijau
garam dan gula secukup rasa
1/2 cawan air
Minyak untuk menumis
Cara-cara :
1. Panaskan minyak, tumis bahan kisar, masukkan bahan tumis yang lain, kacau hingga naik baunya. Masukkan sedikit air, biarkan seketika hingga pecah minyak.
2. Masukkan tomato puri, serbuk pala dan serbuk lada sulah. Kacau hingga rata.
3. Kemudian masukkan daging, air dan kicap, gaul rata. Biarkan seketika hingga daging empuk.
4. Perasakan dengan gula dan garam secukupnya. Masukkan cili hijau dan daun ketumbar, kacau hingga rata dan angkat.
Komentar
Posting Komentar