Sushi Cookies - Step by step
Sushi Cookies
Bahan A
120gm mentega
20gm crisco
60gm brown sugar
1/8tsp garam
Bahan B
2 biji kuning telur
1/8tsp esen vanilla
Bahan C
30gm parutan keju cheedar
20gm tepung jagung
20gm tepung ubi
40gm tepung kastard
160gm tepung superfine/redrose
1/4tsp baking powder
1/4tsp soda bikabonat
1 tbsp rumpai laut - dicincang halus
Untuk Gulung : 4 keping Nori seaweed 8" x 4"
Hiasan : Kuning telur, rumpai laut, parutan keju
Cara-cara :
1. Putar bahan A hingga sebati, masukkan kuning telur dan pukul hingga berkrim.
2. Masukkan semua bahan C, gaul hingga menjadi doh. Rehatkan adunan selama 15 minit.
3. Potong Nori Seaweed kepada 8" x 4".
4. Ambil 130gm setiap doh dan gulung dgn seaweed, gulung kemas seperti mengulung sushi dan bungkus dengan plastik, simpan di dalam peti sejuk selama 3 jam atau lebih.
5. Keluarkan dari peti sejuk dan potong bulat2 setebal 1/2cm. Jangan potong terlalu tebal. Buat sehingga habis.
6. Susun di dalam dulang pembakar dan bakar pada suhu 140C selama 25 minit atau hingga keperangan.
*** biskut ini agak lembut, ranggup ketika masih panas. Simpan di dalam bekas kedap udara, bakar semula jika menyimpannya beberapa hari.
*** Boleh juga di terap dengan acuan biskut, sapu kuning telur dan hias dengan bahan hiasan sebelum di bakar.
Komentar
Posting Komentar