Sushi Cookies - Step by step



Sushi Cookies  

Bahan A
120gm mentega
20gm crisco
60gm brown sugar
1/8tsp garam

Bahan B
2 biji kuning telur
1/8tsp esen vanilla

Bahan C
30gm parutan keju cheedar
20gm tepung jagung
20gm tepung ubi
40gm tepung kastard
160gm tepung superfine/redrose
1/4tsp baking powder
1/4tsp soda bikabonat
1 tbsp rumpai laut - dicincang halus

Untuk Gulung :  4 keping Nori seaweed 8" x 4"
Hiasan : Kuning telur, rumpai laut, parutan keju

Cara-cara :
1. Putar bahan A hingga sebati,  masukkan kuning telur dan pukul hingga berkrim.
2. Masukkan semua bahan C, gaul hingga menjadi doh.  Rehatkan adunan selama 15 minit.
3. Potong Nori Seaweed kepada 8" x 4".

 4. Ambil 130gm setiap doh dan gulung dgn seaweed, gulung kemas seperti mengulung sushi dan bungkus dengan plastik, simpan di dalam peti sejuk selama 3 jam atau lebih.

5. Keluarkan dari peti sejuk dan potong bulat2 setebal 1/2cm.  Jangan potong terlalu tebal.  Buat sehingga habis.

6.  Susun di dalam dulang pembakar dan bakar pada suhu 140C selama 25 minit atau hingga keperangan.


*** biskut ini agak lembut, ranggup ketika masih panas.  Simpan di dalam bekas kedap udara, bakar semula jika menyimpannya beberapa hari.

*** Boleh juga di terap dengan acuan biskut, sapu kuning telur dan hias dengan bahan hiasan sebelum di bakar.

Komentar

Postingan populer dari blog ini

Ikan Goreng Butterfly / Deep Fried Butterfly Fish

Ondeh-Ondeh Pulut Hitam

Kek Blueberry