Sushi Cookies - Step by step



Sushi Cookies  

Bahan A
120gm mentega
20gm crisco
60gm brown sugar
1/8tsp garam

Bahan B
2 biji kuning telur
1/8tsp esen vanilla

Bahan C
30gm parutan keju cheedar
20gm tepung jagung
20gm tepung ubi
40gm tepung kastard
160gm tepung superfine/redrose
1/4tsp baking powder
1/4tsp soda bikabonat
1 tbsp rumpai laut - dicincang halus

Untuk Gulung :  4 keping Nori seaweed 8" x 4"
Hiasan : Kuning telur, rumpai laut, parutan keju

Cara-cara :
1. Putar bahan A hingga sebati,  masukkan kuning telur dan pukul hingga berkrim.
2. Masukkan semua bahan C, gaul hingga menjadi doh.  Rehatkan adunan selama 15 minit.
3. Potong Nori Seaweed kepada 8" x 4".

 4. Ambil 130gm setiap doh dan gulung dgn seaweed, gulung kemas seperti mengulung sushi dan bungkus dengan plastik, simpan di dalam peti sejuk selama 3 jam atau lebih.

5. Keluarkan dari peti sejuk dan potong bulat2 setebal 1/2cm.  Jangan potong terlalu tebal.  Buat sehingga habis.

6.  Susun di dalam dulang pembakar dan bakar pada suhu 140C selama 25 minit atau hingga keperangan.


*** biskut ini agak lembut, ranggup ketika masih panas.  Simpan di dalam bekas kedap udara, bakar semula jika menyimpannya beberapa hari.

*** Boleh juga di terap dengan acuan biskut, sapu kuning telur dan hias dengan bahan hiasan sebelum di bakar.

Komentar

Postingan populer dari blog ini

Kerabu Buah Beka

Acar Timun Asam Boi

Ikan Goreng Butterfly / Deep Fried Butterfly Fish