Pineapple Upside Down Cake
Sumber : resipi citarasawan
Topping:
55 grams butter
160 grams gula perang
1 tin nenas (bulat), toskan airnya
Cake Batter:
195 grams tepung gandum
2 tsp baking powder
1/4 tsp garam
113 grams butter
200 grams gula kastor
1 tsp esen vanila
2 biji telur grade B (asingkan putih telur)
120 ml susu segar
1/4 tsp cream of tartar
Cara-cara :
Panaskan oven 180c dan letak rack ditengah oven. griskan loyang 9 in dgn majerin
Topping:
Cairkan butter dan gula perang dgn api perlahan hingga menjadi gula hangus. Tuangkan ke dalam loyang kek, atur hirisan nenas dgn cepat sebelum gula perang mengeras.
Adunan Kek:
1. Satukan tepung gandum yang telah diayak bersama baking powder dan garam. ketepikan.
2. Pukul butter dan gula hingga kembang, masukkan esen vanila. Masukkan kuning telur satu persatu dan tepung sedikit demi sedikit bersama dgn susu segar, pukul hingga sebati.
3. Dalam mangkuk lain, pukul putih telur bersama cream of tartar hingga keras. kemudian masukkan putih telur tadi ke dalam adunan kek dan dikaup balik hingga adunan sebati.
4. Tuangkan adunan kek tadi kedalam loyang dan bakar hingga masak.
5. Keluarkan dari oven dan terbalikkan ke atas rack dan biarkan sejuk sebelum dipotong.
Topping:
55 grams butter
160 grams gula perang
1 tin nenas (bulat), toskan airnya
Cake Batter:
195 grams tepung gandum
2 tsp baking powder
1/4 tsp garam
113 grams butter
200 grams gula kastor
1 tsp esen vanila
2 biji telur grade B (asingkan putih telur)
120 ml susu segar
1/4 tsp cream of tartar
Cara-cara :
Panaskan oven 180c dan letak rack ditengah oven. griskan loyang 9 in dgn majerin
Topping:
Cairkan butter dan gula perang dgn api perlahan hingga menjadi gula hangus. Tuangkan ke dalam loyang kek, atur hirisan nenas dgn cepat sebelum gula perang mengeras.
Adunan Kek:
1. Satukan tepung gandum yang telah diayak bersama baking powder dan garam. ketepikan.
2. Pukul butter dan gula hingga kembang, masukkan esen vanila. Masukkan kuning telur satu persatu dan tepung sedikit demi sedikit bersama dgn susu segar, pukul hingga sebati.
3. Dalam mangkuk lain, pukul putih telur bersama cream of tartar hingga keras. kemudian masukkan putih telur tadi ke dalam adunan kek dan dikaup balik hingga adunan sebati.
4. Tuangkan adunan kek tadi kedalam loyang dan bakar hingga masak.
5. Keluarkan dari oven dan terbalikkan ke atas rack dan biarkan sejuk sebelum dipotong.
Komentar
Posting Komentar