Nyoya Dumpling
Doh:
300 g kanji gandum (tang meen fun)
50 g tepung ubi
25 g tepung pulut
1/2 camt garam
1 camb lemak sayuran
375 ml air mendidih
Bahan inti:
300 g isi udang, dicincang halus
75 g sengkuang Cina, dikiub halus
50 g lemak ayam, dicelur dan keringkan (kiub halus)
1 camb minyak bijan
1 camb tepung ubi
garam, gula, serbuk lada sulah
Untuk doh: Letak semua jenis tepung dan garam di dalam mangkuk. Masukkan air mendidih dan kacau dengan senduk kayu. Campurkan lemak sayuran dan uli menjadi doh lembut. Tutup dengan kain lembab dan biar 5 min. Bentukkan doh menjadi seperti sosej and potong 1 cm tebal. Canai nipis, isikan inti dan bentukkan bulat. Letak atas tin berlengser minyak dan kukus selama 6-7 min atau hingga masak.
Untuk inti: Satukan semua bahan hingga sebati.
300 g kanji gandum (tang meen fun)
50 g tepung ubi
25 g tepung pulut
1/2 camt garam
1 camb lemak sayuran
375 ml air mendidih
Bahan inti:
300 g isi udang, dicincang halus
75 g sengkuang Cina, dikiub halus
50 g lemak ayam, dicelur dan keringkan (kiub halus)
1 camb minyak bijan
1 camb tepung ubi
garam, gula, serbuk lada sulah
Untuk doh: Letak semua jenis tepung dan garam di dalam mangkuk. Masukkan air mendidih dan kacau dengan senduk kayu. Campurkan lemak sayuran dan uli menjadi doh lembut. Tutup dengan kain lembab dan biar 5 min. Bentukkan doh menjadi seperti sosej and potong 1 cm tebal. Canai nipis, isikan inti dan bentukkan bulat. Letak atas tin berlengser minyak dan kukus selama 6-7 min atau hingga masak.
Untuk inti: Satukan semua bahan hingga sebati.
Komentar
Posting Komentar